Vlag, ontworpen door Karel Boom (1927)
Ruïne van de Sint-Catharinakerk
Groepsfoto van de Toon- en Toneelmaatschappij Sint-Cecilia
Op 18 oktober 1839 stichtten 42 Hoogstraatse notabelen en beoefenaars van vrije beroepen de Koninklijke Toon- en Toneelmaatschappij Sinte-Cecilia. Eerst bouwden zij een harmonie uit – de eerste muziekvereniging in Hoogstraten – en in 1850 werd ook een toneelgroep opgericht.
Tot in 1881 vond de maatschappij haar lokaal in de Gildenzaal van het stadhuis. Als gevolg van beslissingen van zowel de toenmalige geestelijke overheid als van het gemeentebestuur werd dit gebruikersrecht per 31 december 1881 opgezegd.
De vereniging kocht daarop een perceel grond en liet op de huidige locatie haar eigen zaal bouwen die op 19 november 1881 feestelijk werd ingehuldigd.
In 1945 diende zaal Cecilia hersteld te worden van aanzienlijke schade na het dynamiteren van de nabijgelegen Sint-Catharinakerk. In 1982 werd ze in haar huidige toestand heringericht: op eigen kracht werden moderniseringswerken uitgevoerd en werd de oude voorbouw compleet vervangen.
De toneelgroep zette eind vorige eeuw haar activiteiten stop en jammer genoeg verging het ook de muziekvereniging door een tekort aan instromend talent steeds minder goed. Op de vergadering van 10 oktober 2011 maakte de laatste dirigent dan ook officieel bekend dat de muzikale activiteiten van Sint-Cecilia noodgedwongen dienden stopgezet te worden.
Indachtig het devies van voormalig voorzitter Van de Heyning doet de huidige vernieuwde bestuursploeg van VZW Koninklijke Toon-en Toneelmaatschappij Sinte Cecilia er alles aan om te voorkomen dat het einde van de muziekvereniging ook het einde van "het zaaltje" zou betekenen. Zaal Cecilia behoort immers met haar 130-jarige geschiedenis op geheel eigen wijze tot het socio-cultureel én bouwkundig erfgoed van Hoogstraten.
Met een stevige dosis idealisme gekoppeld aan nuchtere realiteitszin heeft een geëngageerde kern Cecilianen zich sindsdien dan ook ingezet om het zaaltje te renoveren en ter beschikking te blijven stellen van verenigingen en particulieren.
Na de complete vernieuwing en grondige isolatie van het dak werd in 2021 de inkom, de toegang en de toiletten volledig vervangen en vernieuwd, en werd er ook een toilet voor mensen met beperking voorzien. In 2024 werden de houten vloeren van zowel de zaal als het podium volledig vervangen.
Bloemen verwelken en scheepjes vergaan, maar zaal Cecilia blijft …
Meer historisch beeldmateriaal vind je in de erfgoedbank van Hoogstraten.
Draagt u dit intieme, vriendelijke en gezellige zaaltje een warm hart toe, dan kan u of uw onderneming op verschillende manieren een bijdrage leveren.
© 2024 Zaal CeCilia